T – 34

Tysk torpedobåd af typen 39, bygget på F. Schichau, Elbing i 1943 og sat i tjeneste den 12.august 1944. Hvis man forestiller sig, at torpedobåde altid er sådan nogle mindre både, med to torpedoer i stævnen og få mands besætning, må man tro om igen. Dette skib var 103 meter langt og 10 meter bredt, blev drevet frem af to turbiner med tilsammen 29.000 hestekræfter og havde en besætning på 198 mand.

T-34 fik en meget kort karriere på havet, om de 6 torpedoramper nogensinde nåede at bidrage med nogen indsats i krigen er uvist, men allerede den 20. november 1944, påsejlede T-34 en russisk mine nordøst for Rügen og sank. Minen detonerede i agterenden og sprængte skibet midt over, det sank derfor meget hurtigt og trak 62 tyske marinere med sig i dybet.

I dag ligger vraget næsten med bunden i vejret, på 47 meters dybde. Langs styrbord side kan man dog komme ind på dækket, i det meste af vragets længde. Bygninger, kanoner og andet opstående er trykket godt ned i havbunden, men der er alligevel meget at se på, styrbord redningsbåd ligger nogle meter fra vraget, også med bunden i vejret. Ved broen ligger vraget noget højere over bunden og her er der god muligt for at komme ind og kigge. Men i dette område af vraget, er der til gengæld fuld af mistede torskegarn overalt, så det er lidt af en labyrint at bevæge sig rundt i her.

Det er ikke et let dyk, skal man se noget er det nede på havbunden, omkring de 45 – 47 meters dybde og ikke på de 38 meter på skibets køl. På bunden svømmer man samtidigt inde under enten vragdele, eller mistet fiskegarn og her er mere end almindelig mørkt på grund af vragets stilling på bunden. Altså ikke let, men til gengæld meget meget spændende.