S.S. Jacoff Prosoroff

Tysk damper bygget i 1884 på Howaldtwerke i Kiel som nr. 102. Skibet var på 925 brt. og målene var 66,20 i længden og 8,76 i bredden. I februar måned 1893, afsejlede Jacoff Prosoroff fra Oxelösund mod Rotterdam, med en last jernerts. Det var en meget kold vinter og isflager drev omkring overalt. Efter en besværlig sejlads gennem ismasserne, sad skibet til sidst fast i pakisen nord for Møn.

Efter flere forsøg på selv at komme fri og efter forgæves at have anråbt andre skibe om hjælp, måtte besætningen magtesløse se til, imens isen skubbede rundt med dem. Efter at have siddet fast i isen i nogle dage, konstateredes det at skibet var læk, efter isens pres mod skroget. Det kunne hurtigt blive en farlig situation, så imens nogle få besætningsmedlemmer forsøgte at holde skibet flydende, blev resten evakueret. Naturens kræfter vandt som så ofte før over mennesket og den 22. februar krængede skibet rundt, under klagesang fra isens massive pres imod skrogets jernplader. Det overisede og forladte skib forsvandt nu mellem isflagerne, men besætningen havde forinden nået at redde en del inventar.

Vraget er meget ødelagt, da der er bjærget metal i det. Stævnen er vredet til bagbord og styrbord side er faldet sammen, styrbords anker ligger nu mellem vragresterne og stikker frem som højeste punkt her. Bagbords anker ligger ude på havbunden ret foran stævnen og midtskibs inde i vraget, ligger en meget stor træmast og nogle bomme på langs. Ude i bagbord side, er pladerne faldet af så spanterne er blottede og stikker 2 – 3 meter op hen til broen, som er sunket helt sammen. Agterenden er også meget nedbrudt, jeg er sikker på at propellen er sprængt af og bjærget, idet den ikke er til få øje på blandt bunken af vragdele, heriblandt det ødelagte ror. Oppe på vraget ligger derimod en reservepropel i jern, som er så stor at man skal på lidt afstand, før man kan se hvad det er. Trods disse beskrivelser, er det dog muligt at svømme vraget rundt uden at fare vildt, det er ikke spredt ud, men blot sunket sammen. Der er tidligere fundet mange fine ting i vraget, men det er slut nu da alderen har passeret de magiske 100 år (fra forliset). Der er normal god sigt på vraget, 6 – 8 meter er ikke ualmindeligt og dybden er 31 meter på bunden og 26 meter omkring broen, som er vragets højeste punkt.