S.Fi. Helmi Söhle

Tysk damptrawler, blandt vragdykkere bedre kendt som “La Somme”, da dette navn var indgraveret i skibsklokken. Skibet blev bygget i 1913, på Smiths Dock Co. ltd. i England, for A.&G. Vidor Freves i Bologna og som navnet i klokken også antyder, var dette i Frankrig. Skibet var 48,99 meter langt og 7,84 meter bredt, tonnagen var 453 brt. og altså en relativ stor trawler. Efter at have landet fisk i Frankrig i 16 år, blev La Somme i 1929 solgt til W. Söhle i Wesermünde og fik her navnet Helmi Söhle. På vej til fiskeri i Kattegat, blev skibet bombet af engelske fly den 5. april 1945.

Vraget er nu hjem for tusindvis af fisk. Torsk og sej er de mest talrige, men også havkat hører til de arter man altid kan møde her. Vraget er gennem de sidste år faldet noget sammen, men der er stadigt masser at se på. Bagved maskinrummet er der en bygning hvor man dels kan komme ind ad dørene i bagbord side og nogen steder også ovenfra, et af rummene er en kabys. De har åbenbart haft en kvindelig kok ombord, for i rummet umiddelbart bagved kabyssen, har jeg fundet både damesko og en dametaske med parfume og pung i, pungen indeholdt både Danske og Tyske mønter.

Helt agter er der et toilet og et lamperum, oppe i stævnen kan man komme under dæk i den rummelige bak, men her er ret tomt. Dybderne er 30 meter på bunden og der er 24 meter vand over vraget.