M.Tjalk Bodil

Bodil var en Dansk motortjalk og blev bygget hos W. Rubertus, Groningen i Holland i 1912, under navnet Jantje. Skibet målte 83,6 fod i længden og bredden var 14,6 fod, tonnagen var 100 brt.

Det lille skib afgik den 19. december 1943 fra Århus, med en last brunkul. Målet for rejsen var Hasle på Bornholm, men man sejlede en tur ind forbi København og om det var et privat ærinde i forbindelse med julen, er nok temmelig sandsynligt. Kaptajn Alfred Hansen havde nemlig sin kone med på turen og af øvrige ombordværende, var der en motormand og en letmatros. Da Bodil afsejlede igen fra København den 21. december 1943, begav skibet sig ud på sin allersidste rejse, – man så dem aldrig igen. Forliset blev tilskrevet krigshandlinger, formentlig minesprængning, men det er noget usikkert. Vejret var nemlig meget koldt og blæsende og en overisning er derfor mere sandsynlig, vraget bærer da heller ikke spor af så svære skader, som en minesprængning ville have forårsaget.

Vraget står i dag kølret, men med agterenden lidt hævet på 39 meter vand og højeste sted, er ovenpå ruffet i agterenden, hvor vanddybden er 35 meter. Vraget er rimelig intakt, lønningen kan følges skibet rundt og lastrummet er stadigvæk fuldt. I starten troede jeg der var tale om en last foderkager, men en prøve af lastens indhold, viste at der var tale om brunkul. Det senere fund af en kikkert med initialerne “A.H.”, fik så brikkerne til at falde på plads og selv uden hverken navnebrædt eller skibsklokke, tør jeg godt fastslå skibets identitet.

Inde i agterlukafet kan man se møbler m.m. ligge væltet omkuld, men der er meget trangt og noget risikabelt at klemme sig ind. Ude på havbunden har jeg iagttaget en ting, som har gjort stort indtryk på mig og som har sat fantasien i gang. Det er skibets redningsbåd, som nu ligger knust nogle meter fra vraget, men stadig forbundet med taljen i den ene ende. Jeg ved det ikke, men jeg forestiller mig, at det måske er lykkedes de stakkels mennesker at sætte jollen i vandet, – men så sent, at de ikke har nået at frigøre den fra skibet. Herved er deres eneste håb om redning fra det iskolde vand, bogstavelig talt blevet trukket væk under fødderne på dem, da det synkende skib trak jollen med sig i dybet.