M.Sk. Walter

Tysk motorskonnert på 177 brt., bygget af stål hos Lühring, Hammelwarden i 1917 som byggenr: 146, skibet var 33,98 meter langt og 6,94 meter bredt, første navn var Stade, senere Weser, Lisa og Käte Jensen. Men i 1938 købte Hinrich Böhrnsen, Hamburg skibet og omdøbte det til Walter. Fra en gang i starten af 1940 blev Walter indskrevet i Kriegsmarine, men leveret tilbage til ejeren igen 27. maj 1941.

På rejse fra Hamburg til Stockholm i ballast, den 28. august 1942, påsejlede Walter en såkaldt luftmine, formentlig nedkastet af et engelsk fly. Hvor de ved det fra, eller om der overhovedet var overlevende vidner, ved jeg ikke, men holder mig her til de sparsomme oplysninger i de tyske arkiver.

Skibet blev meget ødelagt ved eksplosionen, ja det er nærmest brækket over på midten i to halvdele, som kun hænger sammen i den ene side. De to halvdele ligger nu i en vinkel på cirka 45 grader, så første gang jeg dykkede her var det lidt svært at finde rundt, da sigten kun var 2-3 meter. Af den ene side mangler jo omkring 5 meter og vragets anden side og bund, er meget forvredne. Både stævnen med et mindre lukaf og agterenden, som indeholder noget beboelse er dog begge ret intakte, men nedgangen er fyldt op af mudder og det er umuligt at komme ind. Kompasset som har siddet på bagkanten af denne bygning, er hoppet ud af sit fæste og er landet i lastrummet 4-5 meter fremme. På bakken sad skibsklokke bukket opad på en jernstang og lignede en tulipan, stangen den sad på har måske fået et tryk af den voldsomme eksplosion, eller en fisker har hængt i med sine grejer. Vraget ligger på 41 meters dybde og lodder 3-4 meter op i begge ender, men noget mindre ved det ødelagte lastrum.

Billede savnes