M.S. Mito

Mito var en dansk coaster på 199 brt., 38,99 meter lang og 6,61 meter bred og blev bygget som “Susanne Pan” af Frederiksværk, på Büsumer Shiffswerft. Fra 1978 hed skibet Mito og var hjemmehørende i Rønne.

Mito var på rejse fra Grenå til Rønne med diverse gods den 23. september 1994, da roret pludselig kl. 10.30 slog om til styrbord og fik skibet til at krænge så meget at det tog vand ind. Snart lå skibet helt på siden og begyndte at synke, men til alt held var vejret fint og besætningen på 4 mand kunne reddes op i færgen “Peder Olsen”, inden Mito forsvandt kl. 13.00.

Første gang jeg hørte om Mito, var den 24. september 1994, altså dagen efter forliset. Vi blev ringet op af en bekendt, som fortalte at han havde hørt om ulykken i radioen og vidste at vi var i nærheden. Vi overvejede at sejle de små 10 sømil østpå, men havde lige fået fært af et hidtil ukendt vrag med vores protonmagnetometer, så selvom det er sjov at dykke på et nyt vrag som stadig bobler, var vi nu mere spændt på at dykke på det vi kunne se på ekkoloddet. Det viste sig at være vraget af “John Brinckman” vi havde fundet, så der skulle gå omkring et halvt års tid, inden vi igen var på de kanter og fik dykket på Mito.

Mito står med lidt slagside til bagbord og er helt intakt med både bro og master, bunddybden er 45 meter og det er sjov at se, som vraget har gravet hækken ned i lerbunden. Der ligger en hel vold af ler bag vraget, som er skubbet op da det landede på bunden. Da der endnu ikke har samlet sig ret meget mudder i vraget, er der flere steder man uden risiko kan svømme ind og kigge, men det er så som så med spændingen, på så nyt et vrag.