M.S. Bonita

Dansk motorskib bygget i 1930 på Ålborg Maskin & Skibsbyggeri, skibet var på 3198 brt. og dets første navn var Skule. Bonita var på rejse fra Luleå til Holtenau, med jernmalm til den Tyske krigsindustri den 14. oktober 1941, da skibet blev påsejlet i bagbords side af S.S.Bojan, med så voldsom kraft at Bonita sank på bare ét minut. Kun 4 ud af besætningen på 25 mand blev reddet af Bojan´s besætning, heriblandt kaptajnen der kun reddede sig ud af et vindue, fordi han var så spinkel bygget. Døren til hans kammer var nemlig blokeret efter det kraftige sammenstød. Kollisionen skyldtes delvis Bonita´s afskærmede lanterner, som ellers var normalt at føre under krigen.

Vraget af Bonita er meget intakt og flot at dykke på. På et vrag af denne størrelse, er afstandene så store og detaljerne så mange, at det kan være svært at bevare overblikket, selv efter flere dyk. På vraget af Bonita, er man dog hjulpet af at sigten som regel er meget god, 10 – 15 meter sigt er ikke ualmindeligt. Alene midterbygningen, er mange dyk værd og selvom man bliver i dette område, er der til flere dages dykning uden at man har fornemmelsen af, at have set det hele. Der er rige muligheder for at svømme ind, da alle dørene er åbne og da væggene mange steder er faldet sammen, kan man svømme uhindret fra kahyt til kahyt. Flere steder skal man dog passe på nedhængende ledninger, eller apteringen som nogen steder falder ned ved den mindste berøring.

Svømmer man bagud i skibet, henover de store lastrum og ned agter, er der også her en bygning, hvor man kan svømme ind i styrbords side. Det rum man kommer ind i er matroserne og maskinisternes messe. Ovre i bagbords side var der tidligere skabe fyldt med porcelæn, de er nu faldet sammen, men jeg er sikker på, at man stadig kan finde sig en tallerken her. I midten at rummet har man tidligere kunne svømme nedenunder, men der er faldet så mange brædder ned, at der skal ryddes op før den nysgerrige kan få sig nogle spændene dyk, men er man først dernede er der god plads og masser at kigge på.

Svømmer man fra broen og op mod stævnen, er det flot at se de store dobbelte master og bomme. Her kan man på dage med meget god sigt og solskin, ligge på toppen af masterne og se hele broen. Det er noget af en oplevelse kan jeg love.

Der er også i stævnen mulighed for at svømme ind, fra døren i bagbords side kommer man ind i et stort rum, hvor nedfaldet aptering dog gør, at der er lidt trangt at vende. Der står en filebænk og på væggen er der en reol med bolte og møtrikker. Nu har jeg vist været hele vraget rundt og det skulle du også tage at gøre, hvis du får chancen for at besøge dette vrag.

Bonita er et dejligt vrag og mon ikke der er mange, som har haft et af deres allerbedste dyk netop her.