Jagt Rubina

Rubina var en lille svensk jagt, hjemmehørende i Marstrand. Det lille skib blev ført af Kaptajn Rutgertson og var på rejse fra Lysekil i Sverige til København, med en last af 3650 brosten.

Lidt vest for Hven´s nordlige fyr, blev Rubina den 15. juni 1903, påsejlet af den finske 3-mastede skonnert Suomi af Wiiborg. Kollisionen var meget voldsom og Rubina sank på kun 3 minutter, det langt større skib Suomi havde ved sammenstødet fået så stor skade, at det måtte repareres i Helsingør, før det kunne fortsætte sin rejse. Rubinas 3 mands besætning reddede sig på mirakuløs vis i egen båd, dette skyldes formentlig først og fremmest det held, at ulykken skete om sommeren og at det var dagslys, idet ulykken skete lidt over middag.

Rubina hører til blandt Øresunds allermindste vrag, foruden brostenene der er store groft tilhuggede rødgranitsten som endnu står stablet, er der ikke meget tilbage. Der er en del tilbage af spanter og skibssiderne i begge sider, men i begge ender er den mere ødelagt og man skal se godt efter, for at skelne agterenden fra stævnen. Dybden gør imidlertid vraget attraktiv for begyndere, eller dykkere der ikke ønsker at dykke så dybt, der er kun 16 meter til bunden og brostenene rager et par meter op.